ג’אדג’וקרטיה – שלטון פלספני המשפט

עיקרון הפרדת הרשויות – מחוקקת, מבצעת, שופטת – הוא עיקרון די פשוט, שנועד להבטיח את ביזור הכוח ולהקטין את הסיכון לשררה. אז מה קורה כאשר רשות אחת פולשת לטריטוריה של האחרות? הכירו את האקטיביזם השיפוטי שמרסק את העיקרון הדמוקרטי.

עיקרון הפרדת הרשויות הוא עיקרון די פשוט, הקובע כי יש רשות מחוקקת שקובעת חוקים, יש רשות מבצעת שמיישמת את החוקים, ויש רשות שופטת שמפרשת את החוקים.
המטרה היא, כמובן, למנוע ריכוז של כוח מוחלט וסמכויות יתר בידי רשות אחת, למשל המלך, ולהקטין ככל האפשר את האופציה לשררה. העיקרון, שנוסח ע”י הפילוסוף אריסטו ושוכלל ע”י הפילוסוף מונטסקייה, נולד מתוך מציאות של שלטון כוחני שריכז בידיו סמכויות נרחבות ופעל הלכה למעשה כמחוקק, מיישם ומפרשן עפ”י האינטרסים של בעלי השליטה ומקורביהם.

עיקרון הפרדת הרשויות הוא אחד מאבני היסוד עליהם מבוססת הדמוקרטיה המודרנית. תכלס, הוא זה שאפשר את כינונן של הדמוקרטיות המערביות.
חוד המשולש הוא הפרלמנט – הרשות המחוקקת – שמייצג את כל שכבות העם, פחות או יותר עפ”י משקלן היחסי באוכלוסייה. יוצא מכך שהחוקים מביאים לידי ביטוי את מירב האינטרסים של האוכלוסייה לגווניה.

עד כאן על קצה המזלג, וכל מי שרוצה להרחיב בעניין מוזמן לגלוש החל מויקיפדיה ועד לאתרים למטיבי לכת. העולם מלא במידע על עיקרון הפרדת הרשויות וגווניו ברחבי העולם, והוא זמין במרחק גוגל וקליק.

בדמוקרטיה הישראלית מתקיים בעשרים השנים האחרונות תהליך המכונה ‘אקטיביזם שיפוטי’ שמשמעותו, הלכה למעשה, היא העמדת הרשות השופטת בחוד המשולש, ותוצאתו היא הצבת הרשות השופטת מעל לרשויות האחרות. כלומר, גם מחוקקת, גם מיישמת וגם מפרשת. ג’אדג’וקרטיה.

זוהי הרעה החולה, פרי הבאושים של פילוסוף המשפט, מר אהרון ברק ירום הודו, שמחוללת כאוס בכל מערכות הממשל בישראל ומדרדרת את הדמוקרטיה הישראלית.
אין צדק, אין משפט, אין חוק, אין אכיפה, אין משילות. יש רק פלסף אינסופי הגורר מאבקים מרים ומרירים שמערערים את קיומו היומיומי של האזרח, מטלטלים את המדינה ומכרסמים ביכולתה לתפקד כישות ריבונית מסודרת.

באופן יוצא דופן העדרה של חוקה שירת היטב את האוליגרכיה המשפטית שמפרנסת את עצמה. כמו כל רודנות גם זאת המשפטנית מרקיבה, מסתאבת, משתחתת ובסופו של דבר מתפוררת. וזוהי רק ההתחלה.

אם יש סכנה, זוהי הגדולה ביותר – מערכת משפטית שרואה בעצמה את חזות הכל. פרעוני המשפט הנעזרים באבירי האדבוקטיה כדי לשלוט בכוחנות חסרת מעצורים.

כל מה שמרגיז אתכם ו/או מפחיד אתכם, החל במחירי המזון, עבור בחוסר הביטחון האישי וכלה בסטגנציה המדינית, מקורו באקטיביזם השיפוטי.
כי כאשר אליטה כלשהי מרכזת בידה את כל הסמכויות – חקיקה, ביצוע, פירוש – היא תמיד תדאג קודם כל לעצמה, ולא חשוב מה יתפורר בדרך.

בדיוק בגלל זה המציאו את עיקרון הפרדת הרשויות.

מאמרים אחרונים

בני אהרון, נדב ואביהו - פרשת שמיני

פרשת שמיני – אל תתחכם

בפרשת 'שמיני' יש אירוע אכזרי, שמתחולל לאורך שני פסוקים. יש לא מעט פרשנויות להתרחשות הזאת, שהיא לחלוטין מצמררת. בואו נסתכל על זה מזווית פרקטית

קרא עוד »