ג’ורג’ אורוול: קודם כל גוג ומגוג, אחר כך האח הגדול

כולם מדברים על ‘האח הגדול’ ועל ‘1984’ של ג’ורג’ אורוול, שחזה הכל לפני כולם, ושוכחים את הרקע של האירועים בספר – מלחמה עולמית מתמדת. נחשו איפה מתנהלים הקרבות
מפת גוג ומגוג - 1984 ג’ורג’ אורוול

בגדול, העולם כולו כמרקחה והתחושה היא שהאנושות חיה בסערה מתמדת. יותר מ-20 שנה אחרי קריסת הקומוניזם הסובייטי גם החלום האמריקני מתערער, סין הופכת למפלצת אורבנית כלכלית, העולם הערבי גועש באש, מדינות באירופה המערבית שוב שוקעות לאי בהירות כלכלית… נו, אתם יודעים. ילדינו כבר יחיו בעולם שונה לגמרי, ובכלל לא בטוח שהוא יתנהל עפ”י החזון של סטיב ג’ובס – מידע חופשי, אחלה מוסיקה ויופי של גאדג’טים. זה כנראה יהיה הרבה יותר קרוב לחזון העגום של ג’ורג’ אורוול המתואר בנובלה 1984.

בספר הזה יש עניין מסוים אשר משום מה לא זוכה להתייחסות יתרה, אם בכלל. אולי בגלל שבזמנו הוא נראה כטריק ספרותי יותר מאשר כחלק מהאמירה הכוללת של הספר. אחר כך הוא כבר נשכח, כמו שנשכחה העובדה כי עלילת 1984 היא (גם) סיפור אהבה/יחסים.

העניין המסוים הוא הרקע; עלילת 1984 מתרחשת בתקופה שאחרי מלחמה אטומית עולמית, כאשר העולם נשלט ע”י שלוש ישויות (אימפריות) טוטליטריות המתכתשות ביניהן במלחמה מתמדת, המתרחשת באזור מחלוקת (Disputed) כחלק ממתודולוגיה מתואמת לשימור המצב. האח הגדול והמפלגה הם מאפייני שלטון באחת מאותן מדינות על, מדינת אוקיאניה שבאחד ממחוזותיה (בריטניה דהיום) מתרחשת העלילה.

במילים אחרות; עפ”י אורוול – קודם כל גוג ומגוג אחר כך האח הגדול.

יכול להיות שאורוול לא דייק בחזון הגיאו-פוליטי שלו ואפילו פספס במספר הישויות ובקווי הגבולות ביניהן, אבל אל תגידו לי שהסיטואציה הגלובאלית הנוכחית לא מרגישה לכם א-לה אורוול.

כמו שחשבתם, ארץ ישראל נמצאת בדיוק בצנטרום של הקורקבן של אזור המחלוקת, הכולל את צפון אפריקה, המזרח התיכון, מערב אסיה, הודו ודרום מזרח אסיה (כולל אינדונסיה ומאלזיה). במילים אחרות העולם המוסלמי שאנחנו בטבורו.

אורוול לא מתייחס בספרו למדינת היהודים או ללאומיות יהודית שמנסה לשרוד בקורקבן של האזור במחלוקת. הספר נכתב אחרי מלחמת העולם השנייה ולפני החלטת האו”מ והקמת מדינת ישראל (יצא לאור ב-1949). אבל יש נקודה יהודית חשובה בספר והיא עמנואל גולדשטיין, דמות המשמשת בתור התירוץ הגדול של האח הגדול – האשם תמיד.

אילו מסקנות אפשר להוציא מהסקירה הזאת? אני מניח שהתגובות יוכיחו את מה שאורוול אמר פעם על מחשבה פוליטית:
“כל המחשבה הפוליטית של השנים האחרונות התפתחה באופן אחד. אנשים יכולים לראות את העתיד רק כאשר הוא תואם את שאיפותיהם. העובדות המוצקות ביותר עשויות לזכות בהתעלמות כאשר הן אינן רצויות”.

***

1984 – הנוסח המלא באנגלית
ויקיפדיה: מדינות 1984
ג’ורג’ אורוול – ציטוטים נבחרים
ויקיפדיה: גוג ומגוג

התמונה: מפת גוג ומגוג אפשרית, מתוך דיון בנושא בבלוג של אשה נוצרייה.

מאמרים אחרונים